Busuioc — Ocimum basilicum L. (fam. Labialae)

duminică, 25 august 2013

Busuioc — Ocimum basilicum L. (fam. Labialae)
În scopuri medicinale se utilizează planta.
Principii active: ulei volatil, saponozide triterpenice, tanoizi etc.
Acţiune farmacodinamică.
Intern: aromatizant, calmant al colicilor intestinale, galactogog, reduce stările de vomă, carminativ (absoarbe ga­zele), stimulează digestia, diuretic, antiinflamator intestinal, antiseptic pulmonar.
 Utilizări terapeutice. Intern se administrează în colici intestinale, meteorism (balonări intes­tinale), vomă, gripă, bronşită (acută şi cro­nică), cefalee (dureri de cap), ulcer gastric, infec­ţii urinare, anorexie (lip­sa poftei de mâncare), diaree, colită de fermen­taţie.
Uleiul volatil are proprietăţi antimicrobiene şi antifungice.
Preparare şi adminis­trare. Intern, sub formă de infuzie — o linguriţă la 200 ml apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi, după mesele principale, de preferinţă unul seara la culcare. în colitele de fermentaţie, ceaiul se bea neîndulcit sau îndulcit cu zaharină sau ciclamat de sodiu.
 Zone de creştere. Specia este zonată în Câmpia Bărăga­nului (cu deosebire în judeţul Ilfov), Burnazului, Olteniei şi Timişului. Recoltare.
 Părţile aeriene ale plantei se pot recolta până la 3 ori pe an, în perioada iulie-septembrie. Se va folosi cuţi­tul sau secera, la începutul înfloririi, tăindu-se planta la 8—12 cm de pămint.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Most Reading

Tags