Cimbrişor (de câmp) — Thymus serpyllum L. (fam. La biatae)

duminică, 25 august 2013

Cimbrişor (de câmp) — Thymus serpyllum L. (fam. La biatae) Plantele mai sunt cunoscute sub denumirile de lămâioară, respectiv sărpunel, schinduf, timian, timişor. În scopuri medicinale se foloseşte planta. Principii active: ulei volatil (cineol, timol, carvacrol), substanţe amare (serpilina), tânin, mucilagii, rezine, zaharuri etc. Acţiune farmacodinamică. Intern: antiseptic intestinal, coleretic — stimulând secreţia biliară a ficatului, colagog —stimulând contracţia veziculei biliare şi evacuarea bilei în intestin, stomahic, antispastic intestinal, expectorant, antispastic al căilor respiratorii, stimulează funcţiile rinichilor, antihelmintic. Extern: antiinfecţios (băi), calmant al sistemu­lui nervos (băi).
Utilizări terapeutice. Intern se administrează în tuse convulsivă, bronşită— datorită uleiului volatil—astm, răguşeală. Având acţiune antiseptică puternică, acţionează asupra ficatului şi rinichilor, ameliorând starea lor de funcţionare. Datorită timolului din uleiul volatil, ceaiul de cimbrişor poate fi folosit la eliminarea viermilor in­testinali. Principiul amar în asociaţie cu ceilalţi componenţi chi­mici din drog dau ceaiului de cimbrişor şi proprietăţi stomahice şi stimulente, care îl fac să fie un bun tonic în cazul anemiilor. Extern: Sub formă de băi în: reumatism, gută, calmant al sistemului nervos, plăgi purulente. In seboree — sub formă de comprese — pentru tenurile grase.
Contraindicaţii: gastrite, enterite, esofagite, insuficienţe pancreatice. Preparare şi administrare. Intern, sub formă de infuzie: 1—2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită; se bea în trei reprize în timpul unei zile, de preferinţă îna­intea meselor principale. Mai concentrat: 2—3 linguri de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită; se iau 3—4 lin­guri pe zi, înaintea meselor principale. Lichidul se bea căl­duţ, de preferinţă îndulcit cu miere de albine. Extern, tot ca infuzie: 100 g plantă, uscată şi mărunţită, se introduce în 3 litri apă clocotită. După 30 minute se strecoară şi se introduce în apa din cadă care trebuie să atingă temperatura de 37°C. Se aşteaptă 15—20 minut înainte de folosire.
 Notă. Nu se supradozează deoarece provoacă tulburări gastro-intestinale, excitaţii nervoase urmate de depresiune. Zone de creştere. În judeţele: Bihor, Ilfov, Prahova, Buzău, Teleorman, Brăila, Bacău, Neamţ şi Galaţi. Recoltare. Plantele verzi se taie cu secera, la o înălţime de 5-7 cm de la pământ, înainte de înflorire. Pentru producerea de seminţe se opresc plante sănătoase, bine dezvoltate şi cu caracterele speciei bine pronunţate. Se recoltează când 70-80% din inflorescenţe ajung la maturitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Most Reading

Tags