Muşchiul de piatră — Cetraria islandica L. (fam. Parmeliaceae)

duminică, 25 august 2013

Muşchiul de piatră -Cetraria islandica L. (fam. Parmeliaceae) Mai este cunoscut sub denumirile: muşchi de munte, muşchi creţ, jebghiu de munte. În scopuri medicinale se fo¬loseşte planta.
 Principii active: mucilagii, acizi lichenici -cetraric şi protocetraric, d-I-usninic, protolichensterinic şi fumaric , ulei volatil, vitamina A şi B1, iod, urme de fridelină şi gră¬simi. Prin hidroliză, hidraţii de carbon (lichenina) se transformă în D-glucoză, iar aşa-numita izoliclienină se dizolvă în apă la rece, iar apoi se scindează în manoză, galactoză şi elucoză. Datorită acestor proprietăţi, în unele ţări nordice, lichenul de piatră se foloseşte pentru hrana animalelor sau pentru prepararea zahărului.
 Acţiune farmacodinamică. Datorită celor două grupe de substanţe diferite (substanţe amare şi substanţe mucilaginoase), lichenul de piatră are două acţiuni diferite: substanţele amare stimulează secreţiile stomacale şi sistemul nervos vegetativ şi vasomotor. În acest caz sunt de preferat-extractele alcoolice din care se extrag substanţele amare, în timp ce mucilagiile rămân aproape complet neextrase. Când se urmăreşte a doua
acţiune importantă, care se datorează mucilagiilor, se utilizează extractul apos obţinut la cald. Mucilagiile au acţiune eficientă în catarul bronhial cronic (bronşite). În cazul în care bolnavul are hiperaciditate gastrică, se înlătură din produs substanţele amare prin extracţie alcoolică. Nu de mult din muşchiul de piatră s-au izolat antibiotice (acidul usninic şi evozina) cu acţiune inhibitoare asupra bacilului Koch. Stimulează secreţia pancreatică, este emolient şi calmant al aparatului respirator şi digestiv; colagog, stomahic şi antispastic pulmonar; fluidifică secreţiile bronhice.
 Utilizări terapeutice. Intern: în insuficienţa pancreatică, bronşite, laringite, traheite, stări de vomă la gravide, anorexie.
Preparare şi administrare. Intern, sub formă de ceai o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită; se fierbe 5 minute; se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu; se beau reci şi îndulcite, cel mult 3 ceaiuri pe zi. Întrucât muşchiul de piatră este foarte amar, se preferă folosirea sub formă de tinctură, din care se iau 30-50 picături în 24 ore. Tinctura se prepară prin macerare, timp de 8 zile, din 20 g muşchi în 100 ml alcool de 70°. Zone de creştere. Pe stânci şi pe platourile din zona alpină expuse vânturilor puternice, prin locuri uscate, uneori în jnepenişuri. Se întâlneşte mai frecvent pe Muntele Mic, în Banat, Ţarcu, Godeanu, Masivul Retezatului, Munţii Făgăraşului, Parângului, Sibiului şi în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş şi Suceava.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Most Reading

Tags