Muştarul alb — Sinapis alba L. (fam. Cruciferae)

duminică, 25 august 2013

Muştarul alb — Sinapis alba L. (fam. Cruciferae) În scopuri medicinale se folosesc seminţele. Principii active: ulei gras, mucilagii, substanţe proteice, sinalbozidă, mirozinoză, substanţe minerale.
Acţiune farmacodinamică. Datorită mucilagiilor au acţiune laxativă.
Datorită unui glucozid — sinalbozida şi a unui ferment — mirozinază, seminţele în contact cu apa produc o esenţă care are calitatea de a stimula pofta de mâncare şi funcţiile aparatului digestiv prin excitaţia secreţiei gastrice. Prin iritarea locală pe care o produce această esenţă în stomac, cât şi datorită mucilagiilor, seminţele contribuie la stabilirea unui scaun normal.
Utilizări terapeutice. În constipaţie, anorexie. Notă: În industria alimentară din seminţe se prepară muştarul de masă. Preparare şi administrare. Intern. Se înghit seminţe întregi cu apă; se începe cu o lingură pe zi; doza se măreşte în funcţie de necesităţi; se ia de obicei seara la culcare. Zone de creştere. Zone de cultură în: Câmpia Timişului, Câmpia Crişurilor, Bărăgan, Câmpia Dobrogei, Câmpia Olteniei (judeţele Dolj şi Olt). Recoltare. Muştarul se recoltează de obicei înaintea grâului, atunci când frunzele de la bază s-au îngălbenit, fructele capătă o culoare galbenă-ruginie, iar seminţele sunt în pârgă (cu o culoare galbenă de diverse nuanţe).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Most Reading

Tags