Chimenul — Carum carvi L. (fam. Umbeliferae)

duminică, 25 august 2013

Chimenul — Carum carvi L. (fam. Umbeliferae)
Mai este cunoscut şi sub denumirile de: chimion, secărică. În scopuri medicinale se foloseşte fructul.
Principii active: ulei volatil format din: carvonă, limonen, dehidrocarvonă, dihidroearveol; lipide, substanţe albuminoide, substanţe minerale, amidon, glucide, rezine, tanoizi etc.
Acţiune farmacodinamică. Stimulent al secreţiilor gas­trice, carminativ, galactogog, reglează funcţiile stomacului, antiinflamator intestinal, antiseptic gastric şi intestinal, diuretic, fluidifică secreţiile bronhice.
Utilizări terapeutice. Intern se administrează în balonări intestinale (carminativ) — uşurează eliminarea gazelor din stomac. Se poate asocia în părţi egale cu fenicul şi cori- andru. în anorexie, mărind pofta de mâncare. În bronşite, pentru fluidificarea secreţiilor bronhice. Calmant in colici  gastrice şi intestinale. În enterocolite. Măreşte cantitatea de  lapte la femeile care alăptează.

Notă. În alimentaţie, fructele se folosesc ca aromatizant la prepararea supelor, lichiorurilor, prăjituri­lor etc.

Preparare şi administrare. In­tern, sub formă de infuzie — o linguriţă şi jumătate de semin­ţe la 250 ml apă clocotită; se bea în trei reprize, după mesele principale.
Zona de creştere. În judeţele Bihor şi Arad, Ţara Haţegului, Podişul Transilvaniei, Ţara Bîrsei şi Subcarpaţii răsăriteni.
Recoltarea. Întrucât fructele coapte se scutură foarte uşor, recoltarea se face cu secera, cînd 25-30% din umbele sunt brune.
Chimionul se strânge în snopi mici cu diametrul de 15-20 cm. Snopii se aşază în picioare pen­tru a se usca.

Recoltarea trebuie făcută numai dimineaţa, seara sau chiar noaptea. În timpul zilei se poate recolta numai când timpul este noros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Most Reading

Tags