Busuioc — Ocimum basilicum L. (fam. Labialae)
În scopuri medicinale se utilizează planta.
Principii active: ulei volatil, saponozide triterpenice, tanoizi etc.
Acţiune farmacodinamică.
Intern: aromatizant, calmant al colicilor intestinale, galactogog, reduce stările de vomă, carminativ (absoarbe gazele), stimulează digestia, diuretic, antiinflamator intestinal, antiseptic pulmonar.
Utilizări terapeutice. Intern se administrează în colici intestinale, meteorism (balonări intestinale), vomă, gripă, bronşită (acută şi cronică), cefalee (dureri de cap), ulcer gastric, infecţii urinare, anorexie (lipsa poftei de mâncare), diaree, colită de fermentaţie.
Uleiul volatil are proprietăţi antimicrobiene şi antifungice.
Preparare şi administrare. Intern, sub formă de infuzie — o linguriţă la 200 ml apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi, după mesele principale, de preferinţă unul seara la culcare. în colitele de fermentaţie, ceaiul se bea neîndulcit sau îndulcit cu zaharină sau ciclamat de sodiu.
Zone de creştere. Specia este zonată în Câmpia Bărăganului (cu deosebire în judeţul Ilfov), Burnazului, Olteniei şi Timişului.
Recoltare.
Părţile aeriene ale plantei se pot recolta până la 3 ori pe an, în perioada iulie-septembrie. Se va folosi cuţitul sau secera, la începutul înfloririi, tăindu-se planta la 8—12 cm de pămint.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu