Ghinţura -Gentiana lutea L. Gentiana punctata L., Gentiana asclepiadea L (fam. Gcntianaceae)
Mai
este cunoscută şi sub denumirile: enţură, dinţură, intură, ochincea, lumânărica
pământului, beşicuţă, doi fraţi, lumânărică, lumânărica albastră, tăietură. În
scopuri medicinale se foloseşte rădăcina.
Asemănări—deosebiri. Neînflorită se poate
confunda cu Veratrum album L. (stirigoaie)
care are frunze alterne (câte una la nod) şi păroase în timp ce la Gentiana lutca L. frunzele sunt ovale, câte două
la nod (opuse), cele superioare fără codiţă (sesile).
Principii active: heterozizi cu structură
lactonică între care: genţiopicrozidul sau genţiopicrina, genţiamarina,
genţiacaulina, izogentizina, un alcaloid -genţianina, substanţe de natură
glucidică -genţianoza şi genţiobioza; substanţe colorante: gentizina şi
genţina; tanoizi, lipide, steroli, substanţe minerale.
Acţiune farmacodinamică. Colagog şi coleretic
(datorită licterozidelor amare stimulează secreţiile gastrice, creşte apetitul,
măreşte secreţia biliară); tonic amar, antitermic, antihelmintic.
Utilizări terapeutice. Intern se foloseşte în
anorexie, convalescenţă, diskinezii biliare, helmintiază.
Preparare şi administrare. Intern, preparat ca
decoct -o linguriţă de plantă mărunţită la 500 ml apă rece; se fierbe 15
minute; se bea fracţionat în trei reprize, înaintea meselor principale. Pentru
decoctul antihelmintic, cantitatea de plantă va fi de o linguriţă şi jumătate;
se bea pe nemâncate în două etape, la interval de o oră.
Macerat-tinctură:
20 g rădăcină la 100 g alcool de 70° timp de 8 zile. Se iau 10-15 picături în
apă, cu o jumătate de oră înaintea meselor. Măreşte pofta de mîncare. Se dă în
special la copii.
Vinul
se prepară astfel: se iau 30 g (circa 3 linguri) rădăcină mărunţită şi se
amestecă cu 60 g alcool de 70° (circa 5-6 linguri) până se umezeşte uniform. Se
lasă într-un vas închis timp de 24 ore, apoi se adaugă un litru de vin şi se
macerează 10 zile, agitând din când în când întregul conţinut. Se strecoară şi
se filtrează prin hârtie de filtru sau pânză deasă. Se poate adăuga la această
cantitate 100-200 g zahăr. Cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese principale
se ia câte o lingură de vin de ghinţură.
Preparatele
de ghinţură luate înainte de masă măresc pofta de mâncare, după masă, ajută la
digestie.
Copiilor
care sunt slăbiţi şi nu au poftă de mâncare li se poate da vin sau tinctură. În
general, la vârsta de 10-12 ani se recomandă 5-10 picături de tinctură sau o
linguriţă de vin înaintea meselor principale. Pentru copii este totuşi
preferabil siropul de ghinţură, câte 3-4 linguriţe pe zi.
Siropul
se prepară astfel: 10 g rădăcină se opăresc cu 150 ml apă; după 6 ore se
strecoară şi se stoarce; lichidului i se adaugă 230 g zahăr, apoi se fierbe şi
se filtrează.
Zone de creştere. De la câmpie şi până în zona
subalpină, în fineţe şi poieni umede, tufărişuri, marginea pădurilor, mai
abundentă spre zona de deal. Mult răspândită în judeţele: Arad, Bihor,
Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea,
Argeş, Dîmboviţa, Prahova, Suceava şi Vrancea.
Recoltare. Se face numai de la plante bine
dezvoltate, bătrâne, începând de la sfârşitul lunii august până în noiembrie, când
conţinutul în principii active este maxim. Rizomii cu rădăcinile se dezgroapă
cu casmaua sau sapa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu