Inul -Linum usitatissimum L. (fam. Linaceae)
Plantă ierboasă de cultură. În scopuri medicinale se folo¬sesc seminţele.
Principii active: mucilagii formate din acid galacturonic, ramnoză, galactoză, xiloză şi arabinoză, lipide formate din trigliceride ale acidului oleic, liolenic, stearic, miristio şi în special linoleic; protide, un heterozid cianogenetic- linamarozidul care se dedublează în acid cianhidric, glucoză şi acetonă; săruri de potasiu şi magneziu.
Acţiune farmacodinamică. Intern. Datorită mucilagiilor pe care le conţin au acţiune laxativ-purgativă şi emolientă în inflamaţiile tubului digestiv. Ceaiul preparat din seminţe de in amestecat cu puţină lămâie, este utilizat în litiaza renală (piatră la rinichi) şi în inflamaţiile vezicii urinare.
Extern: antiseptic, calmant.
Utilizări
terapeutice. Intern se recomandă în constipaţii, inflamaţiile tubului digestiv, calculoză (litiază) renală.
Extern: seminţele măcinate (Farina Lini) se folosesc sub formă de cataplasme. Făina de seminţe se amestecă cu apă şi se fierbe până devine o pastă; se pune apoi între două bucăţi de pânză şi se aplică pe locul bolnav. Se menţine în permanenţă caldă timp de câteva ore. Cataplasma de in calmează durerile, ajută la fluidificarea şi evacuarea puroiului. Se utilizează în abcese, furuncule.
Pentru a se crea o acţiune antiseptică e bine ca la făina de in să se adauge şi flori de muşeţel pulverizate.
Pentru copiii mici, cataplasmele de muştar se fac amestecate cu făină de in pentru a scădea acţiunea iritantă a muştarului.
Se foloseşte de asemenea în cistite (inflamaţiile vezicii urinare).
În arsuri, uleiul de in se foloseşte amestecat în părţi egale cu apa de var. Se pune totul într-o sticlă curată şi se agită până se formează un lichid alb-lăptos, cu care se unge arsura. Aceasta are proprietatea de a calma durerile, răcori şi vindeca rana.
Preparare şi administrare. Intern, cu efect laxativ -o lingură de seminţe întregi se ia cu apă seara la culcare.
Macerare: În inflamaţii intestinale -o lingură de seminţe întregi la 100 ml apă la temperatura camerei, timp de 60 minute; se bea odată întreaga cantitate, oricând, în timpul zilei.
Extern: în cistite sub formă de decoct -4 linguri la 500 ml apă rece; se fierbe 15 minute; se fac spălături.
Pentru cataplasme se fierbe făina de in şi muşeţel dat prin sită, în părţi egale, până devine o pastă; se aplică pe piele la locul dureros, caldă, menţinându-se până se răceşte.
Zone de creştere. În cea mai mare parte a ţării.
Inul -Linum usitatissimum L. (fam. Linaceae)
duminică, 25 august 2013
Etichete:
antiseptic,
calmant,
cicatrizant,
Inul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu