Schinelul — Cnicus benedictus L. (fam. Compositae)
În scopuri medicinale se foloseşte planta.
Principii active: principii amare (sescviterpene de tip germacranolid): enicina, benedictina, artemisiifolina şi salonitenolidul. Mai conţine acizi graşi, fitosteroli şi glicozidele lor; mucilagii, taninuri, acizi rezinici, acid nicolinic şi amida acidului nicolinic, afla amircnol, acetat de alfa amirenol, acetat de multiflorenol, alcool cerilic, vitamina B i, un principiu antibiotic, săruri de potasiu, magneziu şi calciu etc.
Acţiune farmacodinamică. Intern: Stimulează secreţiile gastrice. E tonic, amar, eupeptic utilizat în dispepsii.
Datorită principiilor amare enicina şi benedictina, produce o secreţie înceată, dar de lungă durată a sucului gastric, mărind pofta de mâncare. Este depurativ şi febrifug.
Extern: antiseptic, trofic şi cicatrizant..
Utilizări terapeutice. Intern: în anorexie şi hipoaciditate gastrică, în tulburări digestive şi stări inflamatorii ale stomacului, ca şi în bolile de ficat şi ale căilor respiratorii.
Extern se foloseşte sub formă de prişniţe sau băi în arsuri (cicatrizant şi antiseptic), degeraturi sau diferite ulceraţii ale pielii.
Notă. Datorită gustului amar se întrebuinţează în industria lichiorurilor.
Preparare şi administrare. Intern — infuzie: o linguriţă plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită; se îndulceşte cu zahăr; se bea fracţionat cu o jumătate de oră înaintea meselor principale în decursul unei zile.
Tinctura se prepară prin macerarea a 20 g plantă în 100 g alcool de 70°, timp de 7—8 zile. Se iau 40-50 picături, în puţină apă sau vin, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Extern: infuzie.
Cataplasme: 3 linguriţe plantă la 250 ml apă clocotită.
Băi: 100 g produs uscat la 3 litri de apă clocotită; după 25-30 minute se strecoară şi lichidul rezultat se amestecă cu apa din cadă care trebuie să aibă temperatura de 37°C. Se lasă 15-20 minute.
Sub formă de prişniţe sau băi se foloseşte în arsuri, degeraturi şi diferite ulceraţii ale pielii.
Zone de creştere. Se dezvoltă pe soluri diferite, mai ales pe cele umede şi cu un conţinut ridicat de calciu.
Sub formă cultivată se întâlneşte în sudul judeţelor Prahova şi Buzău, ca şi în judeţul Ilfov.
Recoltare. Este indicat ca recoltarea să se facă numai pe vreme frumoasă după ce s-a ridicat roua, cu secera sau coasa, de la înălţimea de 8-10 cm deasupra solului.
Spre deosebire de numeroase plante medicinale si aromatice Cnicus benedictus L. nu suportă uscarea la soare.
O expunere mai mare de 2-3 ore la soare după recoltare, decolorează, deci depreciază grav produsul. Uscarea se face numai la umbră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu