Cireşul şi Vişinul -Cerasus vulgaris Mi11 şi Cerasus avium (L.) Moench (fam. Rosaceae)
În scopuri medicinale se folosesc codiţele.
Principii active: săruri de potasiu, derivaţi flavonici, taninuri de natură catehică.
Acţiune farmacodinamică. Astringent, diuretic, antidiareic, antiinflamator renal.
Utilizări terapeutice. Intern: diuretic, datorită în special sărurilor de potasiu; frunzele de merişor, mesteacăn, coada calului şi seminţele de măceşe măresc acţiunea diuretică a codiţelor de cireşe şi vişine. Antidiareic, datorită conţinutului în taninuri de natură catehică cu acţiune astringentă. În cistită, pielite şi pielonefrite, datorită derivaţilor flavonici cu acţiune antiinflamatorie.
Preparare şi administrare. Decoct: un pumn de codiţe la 600 ml apă rece; se fierb 15-20 minute; se îndulceşte şi se bea călduţ, fracţionat în 3-4 reprize în decursul unei zile.
Zone de creştere. În toate zonele ţării atât la şes, cât şi în zonele de deal şi de munte, cultivat sau în stare sălbatică.
Recoltare. Pedunculii (codiţele) cunoscute în farmacie sub denumirea de Stipites cerasorum se culeg numai de la fructele coapte nepulpate. În prealabil deoarece prin pulpare se pierde substanţa activă.
Codiţele trebuie bine alese de sâmburi, frunze sau fructe imature. Această operaţie se poate face manual înainte de a fi puse la uscat, fie după uscare.
Înainte de uscare codiţele trebuie spălate repede şi puse la zvântat.
Uscarea se face la soare, pe platforme de ciment bine curăţate sau pe prelate, în strat subţire, întorcîndu-se în fiecare zi pentru a evita mucegăirea sau brunificarea.
Cireşul şi Vişinul — Cerasus vulgaris Mi11 şi Cerasus avium (L.) Moench (fam. Rosaceae)
duminică, 25 august 2013
Etichete:
antidiareic,
antiinflamator renal,
antiinflamatorie,
Astringent,
Cireşul,
diuretic,
Vişinul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu